okulyonetimi.com olarak sürekli gündeme getirdiğimiz ve ulusal – uluslararası literatürü sizinle paylaştığımız bu sayfalarda sürekli “okullar modern olmadan, eğitim modern olamaz”ilkesinden söz etmiştik. Çözümün “Kampüs Okullar” olduğunu belirtmiştik. her sokağa yapılan bir kaç dersliğin okul olamayacağını, “ortamın insan üzerinde güçlü etkisini”, “Yaratıcılığın insana verilen imkanlarla ortaya çıkarılacağını” söylemiştik. Bunları biz değil bilimsel çalışmalar ortaya koymuştur. Biz sadece bu konuda farkındalık yaratma gayretinde idik.
KAMPÜS OKULLARDA İLK ADIMLAR ATILIYOR
Kampüs okullarla ilgili adımlar Bakanlık tarafından atılmaya başlandı. İlk önce 10-14/09/2012 tarihleri arasında Antalya’da “Eğitim Yapıları Semineri” düzenlendi. Bu seminerde 5 gün boyunca aşağıdaki önemli konular ele alındı.
- KÖO modelinin genel tanıtımı (yönetmelik ve ikincil mevzuat)
- Eğitim kampüslerinde alınacak hizmetler
- Hazine arazisi üzerine okul yapılıp işletmesi karşılığında okul yapılma işleri
- Eğitim Tesis Alanının “Özel eğitim Tesis Alanına” dönüştürülmesi karşılığı okul yapılma işleri
- Bakanlıkça kullanılmayan eğitim öğretim binalarının eğitim öğretim amacıyla kullanılmak üzere kiralanması
- Yenileme işleri
- Ticari alan olarak teklif edilebilecek taşınmazlar
- Gelir Paylaşım Modeli Uygulaması
- Yatırımlarda Teşvik uygulaması
- Yatırımların Hızlandırılması
- Deprem Yönetmeliği ve Yapıların Güçlendirilmesi
- Eğitim yapıları imar plan değişiklik teklifleri ve büyüyebilen modüler eğitim tesisi yapıları konsepti
işin içine biraz ticaret sokulmuş olsa da bu çalışmalar umut verici.
PROJE YARIŞMASI İLANI DA YAPILDI
İkinci aşama ise 30 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan “EĞİTİM KAMPÜSLERİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI ÖN SEÇİM İLANI” oldu. Ortaya çıkacak projeler değerlendirildikten sonra bu iş bir adım daha ileri gitmiş olacaktır. İlk etapta ülke genelinde 33 adet “Eğitim Kampüsü” yapılacaktır. Bunun için 8 farklı arsa yapısına uygun ilk 3 dereceye giren projeler ile mansiyon projeleri belirlenecek. Yani toplam 32 proje elde edilecek. Sonra da bunlar içinde uygulanacak projeler belirlenecek.
Eğitim kampüsleri yap-kirala-devret yöntemi ile hayata geçirilecek şekilde planlanıyor. Bunun için teklifler gelmemesi durumunda iş bakanlığa kalacak. tesisler öz kaynaklarla yapılacak.
Bakanlık şu günlerde öğrencilere internet ortamında “okulunuzda nelerin olmasını istersiniz” anketi yaptırıyor. Burdan elde dilecek verilerin kullanılması durumunda proje daha da anlamlı olacaktır.
JÜRİDE 1 TEK EĞİTİMCİ VAR!
Şuana kadar yapılan çalışmalarda en göze çarpan hata 4′ü danışman 5 tanesi de asil olan jüri üyelerinde sadece danışman jüri üyelerinden 1 tanesi eğitimci, asil jüri üyelerinin tamamı mimar yada mühendis. İlerleyen süreçlerde eğitimciler işin daha fazla katılmazsa sıkıntı ortaya çıkacaktır. Meb’in bugüne kadarki okul mimarisinde başarılı olamama sebeplerinden biri de eğitimcilerin sürece dahil edilmeden bu işin bir mimari durum olarak görülmesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder