Ülkemizi dışarıda temsil eden ve kültürümüzü ve dilimizi gelecek nesillere aktaran öğretmenlerimiz çok zor şartlar altında ve Büyük TÜRKİYE’ye yakışmayacak bir ücrete mahkum ediliyor.
YAZI DİZİSİ
YURT DIŞI ÖĞRETMENLER
1. BÖLÜM: Avrupa
ÖZEL OKULLARIN YURT DIŞINDAKİ ÖĞRETMENLERİNE VERİLEN DEĞER MEB ÖĞRETMENLERİNE VERİLMİYOR.
Ülkemizin bir çok yerinden büyük bir fedakarlık örneği göstererek dünyanın bir çok yerine hizmete giden MEB öğretmenlerini hiç bir platformda görmeyiz. Onlar hiç anılmazlar. Hava alanlarından milletvekilleri de karşılamaz. Zaten böyle bir beklentileri de yoktur belki de. Ancak medya ve siyasiler hemen hemen aynı ülkelerde özel okullarda çalışan öğretmenleri yere göğe sığdıramaz, her fırsatta iltifat eder. Etmelidirler de. Ancak kendilerini resmi olarak temsil eden en az onlar kadar fedakar ve milli manevi değerleri oralarda yaşatmaya çalışan Bakanlık öğretmenlerinin de anılması gerekir.
MAAŞLARDA ADALET OLMALI
Yurt dışında asker, polis, imam-hatip ve öğretmenler ülkeyi en fazla temsil eden meslek grupları. Maalesef yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da öğretmenler üvey evlat olmaktan öteye geçemiyor. En az ücreti yine onlar alıyor. En fazla iş yükü yine onlarda. Maaşı dışında zaten sahip çıkanda yok. Kazançlarının büyük bölümü kira ve ulaşıma gidiyor. DİTİB kadar personeline sahip çıkamıyor eğitim temsilcilikleri.
ZAM BEKLENTİSİ YÜKSEK AMA GALİBA İMKANSIZ
Maaşlara 4 yılda bir zam planlanıyor. 2013′te tekrar zam bekleniyor ama pek umutlu değil onlar. Avrupalı meslektaşları da onlar için üzülüyor çünkü aynı ülkede yaşıyorlar, aynı giderlere sahipler ve onların yarısı kadar maaş alıyorlar. Ailesini, bebeğini geride bırakıp bu göreve giden insanlar saygıyı hak ediyorşar hem de fazlasıyla. Millet olabilmenin ana şartlarından olan dil ve kültürü taşıyorlar uzaklara onlar ama sırtlarındaki kendi yükleri bunu engelliyor.
2.500 € altında bir maaş avrupanın bir çok ülkesinde perişan Türkiye Cumhuriyeti imajı da doğuracaktır. Bu büyük ülke ve millet sayıca az olan ama etkisi çok bu camiayı da hatırlamalıdır. Sadece ekonomik olarak da değil her konuda.
SİGORTA GİDERLERİ
Zaten düşük gelirle ayakta durmaya çalışan, izinlere bile düzenli gelemeyen gurbetçi öğretmenlerin en büyük sorunlarından biri de SİGORTA. Tüm sağlık giderlerini nakit karşılayan aldıkları faturaları ateşiliğe verip 1 yıla yakın bekleyip ücretlerini alan öğretmenler için büyük çaplı bir tedaviye maruz kalma korkusu hiç eksik olmuyor. 8-10.000 € tutarındaki bir tedavi ücretini peşin ödemek zorunda kalan öğretmenler çoğu zaman ya ailelerinde yada bölgelerindeki gurbetçi işçilerden borç almak zorunda kalıyor. Bu durum meslek onuru açısından hiçte hoş olmayan bir zorunluluk olarak hep önlerinde. Bu giderler düzenli ve zamanında ödense problem ortadan kalkacak ama aslında çık basit bir düzenleme bazen dramlara neden olabiliyor.
www.okulyonetimi.com
devam edecek….
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder