25 Ocak 2014 Cumartesi

KAZAKİSTAN'DA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLER!



KAZAKİSTAN’DA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN SORUNLARI
  • Kazakistan’da tek odalı, eski bir evin kirası bile 500 dolardan başlıyor. 700 dolara kadar çıkıyor evler. Şehrin dışında kiralar daha uygun evler de geniş ama bu sefer de ulaşım sorun oluyor ve aynı geliyor hesap. Zaman kaybı ve yolda geçen uzun süre de cabası.
  • Kazakistan’da yiyecekler genelde ithal ve çok pahalı, yerli vatandaşa ve yabancıya esnaf farklı fiyatlar veriyor. Türkiye’ye göre 2 kat bir pahalılık var enflasyon ise yüksek. Türk öğretmenlerin maaşları ise hiç değişmiyor. 1.650 dolar. Küçük artışlar oluyor ama Kazakistan’daki enflasyonla uyumlu değil.
  • Kazakistan’a aileleri ile gelen öğretmenlerin bir sorunu da çocuklarının okul sorunu. Okulların büyük bölümü Rusça eğitim veriyor. Tek Türk okulu ise uzak ve pahalı, Kazak okulları hem çok az hem de kaliteleri çok düşük. Bu duruma bakanlığın çözüm bulması oldukça zor. Başvuru öncesi adaylar bu konuda uyarılmalıdır.
  • Tek avantajı sevdiklerinden uzak ve zor şartlarda Türkiye’deki maaşlarını arttırıp ailesi için iyi bir gelecek kurmak olan bu öğretmenlerimiz maalesef çoğu zaman bu birikimlerini de kullanmak zorunda kalıyor.
  • Kazakistan’da çalışan öğretmenlere elçilik personeli kimliği verilmelidir. Bu eksiklik ulaşım ve seyahatlerde sorunlar yaratmakta, polisle sorun yaşanmasına neden olmaktadır.
  • Öğretmenler pahalılıktan peynir gibi bir temel besini bile Kırgızistan’a gidip gelenlere sipariş ederek tasarruf etmeye çalışıyor.
  • Birçok öğretmen 1. Yılın sonunda süreleri olmasına rağmen ülkelerine geri dönüyor. Bunun nedenleri de bakanlık yetkililerince detaylı olarak araştırılmalıdır.
KAZAKİSTAN İLE BERABER DİĞER ÜLKELERDE DE ORTAK OLAN SORUNLAR
SORUNLAR ÇÖZÜLMELİDİR “BEĞENMİYORSAN BIRAK GİT ANLAYIŞI OLAMAZ”
  • Yönetici olarak Türkiye’de çalışırken, Yurt dışına gidenler dönüşte tekrar öğretmen olarak başlamak zorunda kalıyor. Hele de yöneticiliğe yeni başlamışken yurt dışına gidenler 2 veya 3 yıllık süreleri doldurmadıkları için tüm haklarını kaybediyorlar. Yönetici atama yönetmeliğine bir madde eklenerek, “yönetici olarak çalışırken yurt dışına gidenlerin, yurt dışındaki görevleri de yöneticilikten sayılır” maddesi eklenmelidir. Zaten orada aynı zamanda bir yönetici gibi çalışmaktalar.
  • Elçiliklerdeki personel arasında maaş uçurumu var. Yurt dışı göreve giden polis 5.000-6.200 dolar maaş alırken öğretmen 1.650 dolar almaktadır. Aynı şartlarda yaşamaktadırlar.
  • Ocak ayı maaşları en az 1 ay gecikmeli yatmakta buda düzenli ödemeleri olan öğretmenlere sorun yaratmaktadır.
  • Yurt dışında çalışan öğretmenlerin gerekli evraklarının tercüme işleri dışarıda kendilerinin yaptırması istenmekte ve ayrı bir masraf yaratmaktadır. Oysa bu işlemi elçilik onaylı olarak yapabilir. Özellikle Moldova’da bu konuda ciddi problem var. Moldova makamları hem çok fazla evrak istiyor hem de noter onaylı çeviri istiyor. Bu konuda Moldova makamları ile Türk makamlarının işleri daha da kolaylaştıran bir protokol yapması gerekiyor.
  • Oturum alma konusunda da ciddi problemler var. Türk Cumhuriyetlerinde bu daha zor. Öğretmenler tam olarak elçilik çalışanı statüsünde olmadıklarından ve aileleri giden öğretmenlerin onayında ailelerine tam yer verilmediği için bazen ciddi sorunlar oluyor, polis tacizine kadar problemler yaşanıyor.
  • Öğretmenlere her yaz uçak biletlerinin pahalılığı düşünüldüğünde ülkelerine gelmeleri için destek verilmelidir.
  •   Afganistan, Pakistan, Türk Cumhuriyetlerinde güvenlik sorunları da ciddi problem. Geceleri dışarı çıkılamıyor. Soyulma tehlikesi, gasp ciddi düzeyde risk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ALMAN OKUL ÖDÜLÜ-İYİ BİR OKUL İÇİN 6 KRİTER

Almanya‘nın en bilinen ve beklentisi en yüksek yarışması. Jüride yer alan uzmanlar, bilim adamları ve pedagoglar, bunda, ilk bakışta ...