25 Ocak 2014 Cumartesi

MEMURU İFTİRALARA KARŞI KORUMA! (YAPAMIYORUZ)



657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUN 25. MADDESİ NEDEN ASLA İŞLETİLMEZ?

İsnat ve iftiralara karşı koruma:
Madde 25 – Devlet memurları hakkındaki ihbar ve şikayetler, garaz veya mücerret hakaret için, uydurma bir suç
isnadı suretiyle yapıldığı ve soruşturma veya yargılamanın tabi olduğu kanuni işlem sonucunda bu isnat sabit olmadığı
takdirde, merkezde bu memurun en büyük amiri, illerde valiler, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını
Cumhuriyet Savcılığından isterler.


Evet işte bu madde. Çok açık ve net. “…Cumhuriyet savcılığından isterler.” isteyebilirler değil isterler.
EN UFAK HATADA CEZA VARSA 25. MADDE DE MUTLAKA İŞLETİLMELİDİR.
Son yıllarda öğretmen, okul yöneticilerini şikayet etmek adeta moda oldu. Ev sohbetlerinde bile okul ve öğretmenlerin açıkları konuşulur oldu. Kim daha sıkı şikayet etti yarışı başladı. Bunlar yetmezmiş gibi Bakanlık vatandaş şikayet etme yarışında yorulmasın diye ALO 147 adında bir de hat açtı. Ülkenin en çok aranan hattı oldu. 155 polis imdat bile 147 kadar aranmıyor.
Şikayetlerin içeriği ise tam bir facia. 147 hattına bakan Şube Müdürleri Milli Eğitimin en şanslı kesimi. Her gün onlarca komedi filmi izliyorlar. Bir çoğu da prosedür gereği işleme konuluyor ve İl Denetmenleri ise o okul senin bu okul benim yönetici ve öğretmenleri inceleyip, olayı soruşturup, veli ve öğretmenleri dinleyip hazırladıkları raporlara göre ya olayı kapatıyorlar yada varsa sorun ceza teklif ediyorlar.
Tamam şikayet haklıysa ilgililer cezalandırılsın sorun yok, doğrusu da bu. Ancak; şikayet hakkında en ufak bir gerçeklik yoksa ve şikayetçi şahıs sadece egosunu tatmin etmek ve bir takım kişisel hedeflerine ulaşmak için iftira atıyorsa ve bu delilleri ile sabitlenmiş ise ne olacak?
İşte tam bu noktada 657 sayılı kanunun 25. maddesi mutlaka işletilmelidir. Devlet memuru hele hele toplumda önemli bir yere sahip olan öğretmenler ise mevzu bahis olan bu madde çok önemlidir. Çünkü itibarı zedelenmiş ve demoralize olmuş bir eğitimci artık hiç kimseye faydalı olamaz.
Hukukta garez ve iftira şuçtur. Öğretmen ve yönetici işlediği suçtan dolayı ceza alıyorsa, kendisine karşı iftirada bulunanlarda cezalandırılmalı ki  kendisini güvende hissetsin. Zaten bu madde bir kaç defa uygulansa iftiraya yeltenenlerin sayısında ciddi bir düşüş yaşanacak, kurum morali artacak, İl Denetmenlerinin işleri de azalacak ve asıl görevleri olan eğitim rehberliğine yöneleceklerdir.
EĞİTİM SENDİKALARI DA BU KONUYU GÜNDEMLERİNE ALMALIDIR
Eğitim camiasını temsil eden sendikalar da hükümet temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerde üyelerini korumak ve mutlu etmek adına 657 sayılı kanunun 25. maddesinin gerektiği hallerde Valilerce hiç çekinilmeden kullanılması gerektiği konusunda MEB ve İç İşleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunmalıdır. Sendikacılık sadece mali konularda talep merkezi olmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ALMAN OKUL ÖDÜLÜ-İYİ BİR OKUL İÇİN 6 KRİTER

Almanya‘nın en bilinen ve beklentisi en yüksek yarışması. Jüride yer alan uzmanlar, bilim adamları ve pedagoglar, bunda, ilk bakışta ...