Finlandiya’da Okul Mimarisi
ÇOK KATLI BİNALAR YERİNE TEK KATLI AMA GENİŞ ALANLAR
Finlandiya’da okul mimarisine özel önem verilmektedir. Çok katlı binalar yerine geniş bahçeler içerisinde tek katlı yapılar tercih edilmektedir. Okul bahçelerindeki oyun ve etkinlik alanları ülkede uzun süren kış mevsimi de göz önünde bulundurularak düzenlenmektedir. Üstelik tüm bu okul yapılarındaki değişim 1970 lerden beri yürütülmektedir.
TÜM MİMARİ ÖĞRENCİLERE EV HİSSİ VERMEK ÜZERİNE KURULMUŞTUR
Finlandiya okul mimarisinin ayırıcı özelliği okul içindeki düzenlemeleridir. Okulların iç mimari sistemi rahatlık ve açıklık üzerine kurulmuştur. Öğrencilerin kendilerini ev ortamındaymış gibi hissetmeleri amaçlanmaktadır.
KIYAFET SERBEST
Öğrenciler standart bir üniforma ile okula gelmek zorunda olmadıkları gibi okul ortamında çorapları ile dolaşabilmekte ve dışarı çıktığında oynamak için farklı kıyafetler giyerek kar üzerinde kayabilmektedirler.
OKULDAKİ HER ALAN EĞİTİM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMİŞTİR.
Okul içi her metrekarenin eğitimde kullanılması hedeflenmektedir. Merdiven altında üçgen şeklindeki boşluğun değerlendirilmesi amacıyla bir piyano yerleştirildiğini görmek mümkündür. Bina içinde boş koridorlar ve salonlara rastlanmaz. Ortak çalışma, dinlenme ve yeme içme alanları izole mekânlardan ziyade sınıfların açıldığı geniş alanlarda yer almaktadır.
KÜTÜPHANE YOK, KORİDORLARDA KİTAPLIKLAR
Bu anlamda örneğin kütüphane sessiz ve kapalı bir odadan ziyade sınıfların açıldığı geniş koridorda yer almaktadır. Kütüphanenin bulunduğu bölüm hem bireysel hem de grup halinde çalışmaya göre tasarlanmıştır. Ortam enformel olarak tasarlanmıştır. Amaç öğrencinin kendi evinde olduğu şekilde rahat hissetmesini sağlamaktır.
KORİDORLARDA ŞÖMİNE BAŞINDA KİTAP OKUYABİLİRSİNİZ
Dolayısıyla koridorda bulunan şöminenin başında oturmuş kitap okuyan öğrencilere rastlamak mümkündür.
YEMEKHANE YERİNE, TÜM KORİDORLARDA CAFE MASALARI
Aynı şekilde yemekhane kapalı bir alandan ziyade yine sınıfların açıldığı geniş koridorda yer almaktadır.
İÇ DUVARLAR ŞEFFAF, SINIFLARI DIŞARIDAN GÖZLEMEK MÜMKÜN
Sınıfların kapıları ise içeride olanları dışarıdan gözlemeyi olanaklı kılmak amacıyla mümkün olduğunca şeffaf yapılmıştır.
HABERLER KORİDORLARDAKİ LED EKRANLARLA DUYURULUR
Ayrıca ortak kullanım alanlarında bulunan LED ekranlarda haftanın önemli olayları öğrencilere duyurularak, okulda olup bitenlerden haberdar olmaları sağlanmaktadır. Ülkede orman alanlarının çokluğu ve ağaç işlemeciliği kültürü dikkate alınarak okullarda marangoz atölyeleri oluşturulmuştur.
BİLGİSAYAR LABORATUARI YERİNE KORİDORLARA SERBEST BİLGİSAYAR
Bilgisayar kullanımı ve internet erişimi için ayrı bağımsız bilgisayar laboratuarları oluşturma yerine, tüm dersliklerde ve koridorların uygun yerlerinde bilgisayarlar bulundurulmaktadır.
TABLET YERİNE GEREKTİĞİNDE SINIFLARA ALINAN DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR DEPOSU
Ayrıca taşınabilen dizüstü bilgisayar laboratuarı vasıtasıyla çok sayıda bilgisayar ihtiyaç duyulan dersliklere ulaştırılabilmektedir.
SIRALAR AYARLANABİLİR VE RAHAT
Sistem ve Sınıf içi tasarımlar temelde rahatlık üzerine kurulmuştur. Yükseklikleri ayarlanabilen öğrenci sıralarından, raylı tahtalar arkasındaki dolaplara, lavabolardan akıllı tahtalara kadar öğrenme ortamını kolaylaştırabilecek birçok şey yerleştirilmektedir.
HER ÖĞRETMENE BİR BİREYSEL ÇALIŞMA ODASI
Ayrıca dersliklerin arka bölümünde öğretmenin bir odası bulunmaktadır. Öğretmen dersten sonra öğrencileri ile bireysel görüşmek veya ilgilenmek istediğinde ya da çalışmak istediğinde bu bölümü ofis olarak kullanabilmektedir. Öğretmenlerin ayrıca bir arada oturabilecekleri öğretmenler odası ve branş öğretmenlerinin beraber çalışmasını sağlayacak çalışma odaları bulunmaktadır.
KAYNAK: Özgür A. IŞIKLI
www.ozguradem.net
Egitim ortamları her anlamda iyileştirilmeden yapılacak diğer reformlar ölü doğar.
YanıtlaSil